Nieuws!
Op deze pagina vindt u het laatste nieuws. De nieuwste nieuwsitems bovenaan, de oudste onderaan. Berichten ouder dan twee jaar verplaatsen wij naar het archief.
Clubblad augustus 2024
Hieronder vindt u het clubblad van augustus 2024 inclusief het vraagprogramma en inschrijfformulier voor de fokkersdag van 2024.
Dierenparade Noordshow 2024
Tekst: Jaap Visser
Een prachtig evenement ligt weer achter ons.
Voor onze sport, is dit toch wel een van de hoogtepunten van het tentoonstelling seizoen.
Een compliment mag dan ook zeker uit gaan naar de organisatie en de vele vrijwilligers.
Dit was reclame voor onze sport, zeker om zoveel diergroepen samen te brengen.
De vele duizenden fraaie vogels die werden tentoongesteld was geweldig om te zien.
Maar ook veel andere diergroepen, groot en klein en dat alles onder een dak, geweldig. Ook waren er veel bedrijven vertegenwoordigt, van diervoeders tot dierverblijven, maar allemaal met mooie stands aanwezig.
Een aandachtspunt blijft wel de catering, waar de wachttijden wel heel lang waren.
Mogelijk dat er op een volgende show meer en grotere uitgifte punten kunnen komen, waardoor er een betere doorloop is. Maar er moet wat te wensen overblijven.
Met betrekking tot onze clubrassen, konden we de lijn betreffende het predicaat uitmuntend wat vele malen werd behaald dit seizoen helaas niet door trekken.
Maar bij veel dieren speelde de verharing toch wel parten, maar ondanks dat was er veel fraais te zien.
De ingezonden dieren:
In de mooie haaswildkleur, waren vijf dieren ingeschreven door Heleen van der Velde, met als resultaat zowel bij de rammen als voedsters het winnende dier het predicaat fraai 96.5 punten.
Nu was Heleen nog als enige die in had ingeschreven. Maar ik heb begrepen, dat er al bij een vijftal fokkers dieren in deze kleurslag in de hokken zitten, het moet dan ook zeker mogelijk zijn om volgend jaar minimaal een verdubbeling van het aantal dieren in de kooien te brengen.
In de kleur blauwgrijs wisselende kwaliteit met als winnaar zowel in de rammen- als voedsterklasse Gerwin van Westerveld de winnende ram behaalde 96.5 punten. Waar Adri Breure dit seizoen al een aantal keren aan het langste eind trok, moest hij nu het onderspit delven, maar ook met het mooie predicaat fraai 96 punten.
Bij de zwarte kleur slechts één inzender, Henk den Butter, hij is deze kleurslag al jaren trouw met een mooie ram als winnaar. Hopelijk krijgt Henk volgend jaar wat meer concurrentie, want twee nieuwe leden, die zwart fokken hebben zich opgegeven als lid van onze club.
Mogelijk hebben we in de blauwe kleur een nieuwe topfokker in spe in de gelederen. Maar dat zal hij in de toekomst moeten bewijzen. Wilbert Stout won namelijk zowel de rammen als voedster klas, met als winnaar een mooie ram, met het fraaie aantal van 97 punten. Verder ook fraaie dieren van Lammert Blikman en J. Koop.
Bij de witte Weners ook meerdere fraaie dieren, met als mooiste een ram van Jaap Visser met 97 punten. In de voedsterklasse werd de verdiende winnaar Appie Yachou, eveneens met 97 punten.
Verder waren er fraaie dieren van de bekende namen, namelijk Henk Boks, Chris Wijsman, Timo van Dijken en Ruurd de Graaf.
Een mooi aantal van twintig Holicers waren ingeschreven. De winnaar bij zowel de rammen als de voedsters, was de fokker die het ras ook in Nederland heeft gebracht, Gerwin van Westerveld.
De winnende voedster behaalde 96.5 punten, een klein kraagje stond een hoger predicaat in de weg. Verder waren er mooie dieren van Herman Nijenhuis, Combinatie Timmerman, Mees Brasser en Arjan Fictorie. Het is wel zaak, dat zowel fokkers als keurmeesters er op letten dat de bij dit ras veel voorkomen fout, dubbele oor omzoming wordt geselecteerd en waar nodig bestraft.
Een verassing is het niet, maar wij mogen blij zijn dat nog twee jonge keurmeesters, Heleen van der Velde en Gerwin van Westerveld binnen onze Club zijn geslaagd voor hun A bevoegdheid. Een felicitatie is dan ook zeker op zijn plaats!
Tijdens deze show, is voor Nederland de nieuwe kleurslag, Haaswildkleur ook definitief erkend.
Een felicitatie voor Heleen, die deze kleurslag ter erkenning heeft aangeboden.
Voor volgend jaar hoop ik, mede in de wetenschap, dat we met enkele nieuwe leden in ons midden, nog wat meer van onze clubrassen in de kooien kunnen krijgen. Maar voor nu hebben we met elkaar toch wel een paar mooie en gezellige dagen gehad!
Foto's van de winnende dieren zijn gemaakt door Heleen van der Velde.
Haaswildkleur: I173-132, eigenaar: Heleen van der Velde
Blauwgrijs: I173-132, eigenaar: Gerwin van Westerveld
Zwart: 3TL-332, eigenaar: Henk den Butter
Blauw: T757-2325, eigenaar: Wilbert Stout
Wit: 3AI-260, eigenaar: Jaap Visse
Holicer: I173-3321, eigenaar: Gerwin van Westerveld
Sieger dieren Wienerclub vergleichsschau 2023
Het is al even geleden, maar wij willen u de foto's van de sieger dieren (kampioenen per kleurslag) van de laatste vergleichsschau niet ontnemen. Alle foto's zijn gemaakt door Dirk Wortmann.
Van boven naar beneden, van links naar rechts:
Beste blauwgrijze voedster, 97 punten, eigenaar: combinatie Grothe
Beste blauwgrijze ram, 98 punten, eigenaar: Wolfgang Wehrle
Beste blauwe voedster, 98 punten, eigenaar: Christian Bräu
Beste blauwe ram, 97,5 punten, eigenaar: Udo Bode
Beste dunkelgraue ram, 97 punten, eigenaar: combinatie Volkmer
Beste graue voedster, 97,5 punten, eigenaar: Rainer Grams
Beste graue ram, 98 punten, eigenaar: Rainer Grams
Beste zwarte voedster, 97 punten, eigenaar: Frank Weide
Beste zwarte ram, 97,5 punten, eigenaar: Siegfried Mayer
Beste witte voedster, 97,5, eigenaar: Manfred Jizba
Beste witte ram, 97 punten, eigenaar: Manfred Jizba
De Noordshow komt eraan!
Op dit moment wordt er hard gewerkt door vele vrijwilligers om de kooien op te bouwen en alle andere zaken rondom dit prachtige evenement te regelen.
De wener- en holicerfokkers hebben met elkaar 91 dieren ingeschreven.
- 29 witte weners waarvan 3mj en 4vj te koop
- 5 haaswildkleur weners (voorlopig erkend)
- 13 blauwgrijze weners waarvan 4mj en 3vj te koop
- 3 zwarte weners
- 21 blauwe weners waarvan 6mj en 6 vj te koop
- 20 holicers waarvan 2mj en 1vj te koop
We hopen dat u een kijkje komt nemen bij onze clubrassen en wie weet wat dieren aanschaft.
Wij wensen via deze weg Heleen van der Velde veel succes met het verkrijgen van de definitieve erkenning van de haaswildkleur wener. Deze zullen op vrijdag door de standaardcommissie worden beoordeeld.
Al 11 keer het U predicaat voor de Nederlandse wener fokkers!
De afgelopen tijd zijn er weer heel veel U's behaald door de wenerfokkers.
Op de Wieringerlandshow was het een wenerfeestje. Jaap Visser wist daar de show te winnen met een witte voedster en behaalde het prachtige U98,5 predicaat! Een super prestatie. Reservekampioen werd Gijs Niesing en deze konijngrijze wener kreeg het U98 predicaat.
Op de show van GKC in 's Gravendeel wist Adri Breure te winnen met een prachtige blauwgrijze. Ook hij werd beloond met U98!
Bij de AKPV wist Jaap Visser het net niet te winnen, maar de witte wener werd toch ook verhoogd naar U98!
In Ruurlo behaalde Lammert Blikman zijn eerste U van het seizoen met een schitterende blauwe wener.
Gijs Niesing vond twee U predicaten dit seizoen nog niet genoeg dus showde hij in Tiel weer prachtige konijngrijze weners en wist hij ook hier weer een dier te brengen die het U98 predicaat wist te behalen! Echt klasse!
De Gelderlandshow werd gewonnen door Adri Breure! Wat een prestatie! Een mooie blauwgrijze wist het te doen en werd verhoogd naar U98!
Gefeliciteerd heren! Hieronder de witte wener van Jaap visser op de Wieringerlandshow en Ardi Breure met zijn blauwgrijze in 'S Gravendeel.
Vergleichsschau 2023
Op donderdag 19 oktober zijn we afgereisd naar de Vergleichsschau die dit jaar plaats vindt in de hal van Bad Westernkotten. We waren allemaal ruim op tijd in de hal om onze dieren in de kooien te doen. 4 blauwe van Tonnie Oomen, 4 witte van Jaap Visser, 4 Blaugraue van Gerwin van Westerveld en 4 wildgraue van Heleen van der Velde. Samen werden de dieren uitgezocht, want we deden ook mee aan de verenigingscompetitie. Van de 16 dieren kwamen er 11 op de lijst. Daarna zijn we naar het hotel gegaan om in te checken en hebben we heerlijk gegeten in het restaurant van het hotel.
De volgende ochtend zijn Tonnie en Gerwin al vroeg vertrokken naar de hal om te keuren en te assisteren.
Voor alle anderen is het later op de ochtend tijd voor het jaarlijkse vergleichsschau uitje. Normaal gesproken boffen we met het weer, helaas is het vandaag erg regenachtig.
Toch besluiten we met elkaar naar de möhnesee te rijden.
De Möhnsesee is een stuwmeer welke is ontstaan na de bouw van de dam in 1908-1913. De Möhnesee heeft een oppervlak van 123,4 vierkante km en is op het diepste punt 36 m diep. Aan de oostkant van de Möhnsesee ligt de Kanzelbrücke. Dit romantische bruggetje is ongeveer 60 meter lang en moest na de tweede wereldoorlog weer worden gerenoveerd. De Engelse bombardeerde in 1943 veel bouwwerken aan de Möhnesee. Zo raakte ook de Möhnedam aan de westkant van het meer zwaar beschadigd. Door de opvolgende overstromingen kwamen meer dan 1600 mensen om het leven. De dam werd in 160 dagen herbouwd door de Duitser.
Door de aanhoudende regen besluiten we naar het plaatsje Soest (nee niet die in Nederland) te rijden. Bij aankomst regende het iets minder, we vonden al snel een bakkerij met heel veel lekkers. Onder het genot van een koffie/thee en een stuk Deutsche Kuchen zagen we het wat droger worden. Een rondje door Soest leverde mooie plaatjes en de prachtige St. Maria kerk werd bewonderd.
Hierna was het nog geen tijd om naar de hal te gaan en daarom besloten we om naar Peters chokowelt te gaan in Lippstadt. In het chocolademuseum keken we onze ogen uit! Echt een aanrader om een kijkje te gaan nemen als je in de buurt bent. We kochten in de shop uiteraard allemaal wat lekkers en zijn daarna richting de hal gegaan om onze resultaten te bewonderen.
Aan het eind van de middag konden we in de hal om de resultaten te bewonderen. Gerwin behaalde 384 punten met zijn blauwgrijze. Dit viel een beetje tegen, maar in deze kleurslag was er over het algemeen genomen laag gekeurd. Tonnie had vier blauwe in gezonden en behaalde 385,5 punt. Dit is een knap resultaat in deze kleurslag. Jaap behaalde 386,5 punt met zijn fokgroep witte. 1 dier behaalde zelf 97 punten en dus een "Duitse U". Jaap werd met deze fokgroep 3de clubmeister, wat betekend dat er maar twee fokgroepen in deze kleurslag beter waren. Heleen behaalde met haar wildgraue (haaswildkleur) ook 386,5 punt. Een voedster uit deze fokgroep had ook 97 punten. In de wildgraue ligt de kwaliteit altijd erg hoog en daarom eindigde deze fokgroep op de vijfde plek.
Op de zaterdag van de vergelijkshow gingen de fokkers al vroeg naar de hal om de dieren goed te bekijken en om eventueel te zoeken naar nieuw fokmateriaal. Ons nieuwe lid Joost van der Velden reisde ook naar de show. Samen met Gerrit Kroes regelde hij een mooi trio zwarte weners. Wij willen Joost veel succes wensen met de fok en we hopen dat hij volgend jaar met ons mee gaat naar de vergleichsschau. De dames zijn vandaag nog op stap geweest en hadden een mooie dag. 'S avonds was het tijd voor de fokkersavond en mocht Jaap zijn prijs voor derde clubmeister in ontvangst nemen.
Op zondagochtend mochten we bij aankomst in de hal direct uitkooien. Iedereen was daarom dus lekker bijtijds bij huis. Op naar volgend jaar. Wilt u ook mee naar de vergleichsschau volgend jaar in België? Dat kan met of zonder dieren. Geef u dan wel zo vroeg mogelijk op, want dan kunnen wij een hotelkamer voor u reserveren. Opgeven kan bij het bestuur of bij Gerwin van Westerveld.
Heel veel U's!
De weners doen het goed dit showseizoen! Afgelopen tijd zijn er weer drie U's gevallen.
Dick de Boer behaalde met een witte wener een U98 op de show in Jubbega.
Herman Nijenhuis deed dit met een blauwe op de show van Lochem.
De eerste U98 voor een haaswildkleur is voor Heleen van der Velde. Zij wist dit prachtige predicaat te behalen op de show in Vaassen.
Allen! Van harte gefeliciteerd met deze topprestatie!
Eerste U van het seizoen is gevallen!
Tijdens de tentoonstelling van GPKV werden een prachtig aantal Weners in haaswildkleur, konijngrijs en wit tentoongesteld. Winnaar van de dag werd een jonge wener ram konijngrijs van Gijs Niesing. Deze ram werd verhoogd naar U98 punten. Op zaterdag won Gijs ook de trio keuring en liet hij zien dat hij niet maar 1 topper in de hokken heeft gebracht. Wij willen Gijs van harte feliciteren met dit prachtige resultaat.
Heeft u ook mooie resultaten behaald met uw Weners en/of Holicers? Laat het ons dan weten!
Clubblad
Al enige tijd geleden is het clubblad van juli 2023 bij u op de mat gevallen. Via onderstaande link kunt u het clubblad downloaden en online bekijken.
In Memoriam:
Afgelopen week bereikte ons het droevige bericht dat Frits Schippers dinsdag 1 augustus is overleden. De laatste tijd nam zijn gezondheid steeds meer af, maar hij bleef toch veel belangstelling houden voor onze club. Hij belde mij dan ook regelmatig op en wilde graag op de hoogte blijven van onze hobby. Hij was ook een vaste bezoeker op onze jaarvergadering en deelde zijn mening graag met anderen. Frits heeft altijd Weners gefokt en heeft nooit gekozen voor de makkelijkste weg, gezien zijn keuze voor de haaskleur. Maar het is hem wel gelukt om deze kleurslag met wisselend succes te fokken en heeft deze dan ook tot het laatst in zijn hokken gehad.
Wij zullen Frits missen, maar bovenal wensen wij de familie van Frits de komende tijd veel sterkte!
Namens de Nationale Wener en Holicer club,
Jaap Visser
Overlijdensbericht Piet Huijgens.
Afgelopen week bereikte ons het verdrietige bericht van het overlijden van Piet Huijgens. Piet was jarenlang clubkeurmeester bij de Nationale wenerclub. Piet was lange tijd zeer actief in onze hobby en heeft ook jarenlang examens voor de opleiding tot keurmeester afgenomen. Helaas was Piet al enige tijd niet meer actief in onze hobby, doordat hij noodgedwongen moest stoppen, in verband met zijn gezondheid. Wij zullen Piet missen en wensen de familie van Piet de komende tijd veel sterkte.
Wienerclub vergadering Rommerz.
Ook dit jaar heeft de Nationale Wenerclub (NWC) een uitnodiging ontvangen voor de vergadering van de Duitse Wenerclubs. Op donderdag 6 april 2023 is een delegatie namens de NWC afgereisd
naar Rommerz voor een bezoek aan de jaarlijkse vergadering op Goede Vrijdag (7 april). Onze delegatie bestond uit G.Kroes, G.v.Westerveld en A.G.Oomen (R.Pleyter kon wegens ziekte niet mee). Gerwin was deze keer onze chauffeur, wat hij voortreffelijk heeft gedaan, nog bedankt hiervoor.
Om 10.45 uur vertrokken we met zijn alle uit Well, het was prachtig weer en om +/- 14.00 uur werd een tussenstop gemaakt voor koffie en een broodje. Om 17.15 uur zijn we gearriveerd bij Hotel Gasthof Imhof te Rommerz. We waren mooi op tijd in het hotel. Na eerst onze bagage op de hotel kamer gebracht te hebben, zijn we terug gegaan naar de bar en hebben daar rustig wat gedronken en een voortreffelijke warme maaltijd gebruikt.
In de namiddag en avond komen er meerdere delegaties uit Duitsland aan in het hotel, en zo waren er deze keer een 25-tal gasten, waaronder ook onze Belgische vrienden/collega Wener fokkers.
Er wordt onder het genot van een drankje weer wat bijgepraat en de onderlinge contacten uitgebreid.
De vergadering op vrijdag begint om 09.30 uur, doch dit loopt altijd wat uit, daar er overal vandaan nog afgevaardigde binnen komen.
In totaal waren er ongeveer 65 a 70 personen en deze vertegenwoordigde de Wenerclubs. In totaal zijn er 39 clubs.
De voorzitter Michael Wolf opende om 09.55 uur de vergadering en heette een ieder hartelijk welkom.
Afwezig uit het bestuur DR. Wilhelm Hippe (wegens werkzaamheden) en Andreas Kassel (reden mij niet bekend).
Een afgevaardigde van het Landesverband Kurhessen bedankt, namens dhr. B.Grosse voorzitter Bundesschau Kassel, voor de ingezonden Weners op deze show. Van de 9000 ingezonden dieren is 30% verkocht, en verder wenst hij ons een goede vergadering.
Hierna werden de prijs winnaars van de ingezonden Weners op de Bundesschau in Kassel bekend gemaakt.
Er werd vervolgens een ogenblik, staande, stilte in achtgenomen voor de leden die ons het afgelopen jaar zijn ontvallen. Dit waren diverse leden, waaronder dhr. Lutz Tanzel, van de verschillende Wenerclubs.
Dhr. Udo Bode wordt aangesteld als rasspreker voor de Blauwe Wener.
In het tentoonstellingsseizoen van 2023 / 2024 is de 36. Bundeskaninchenshow op 16 en 17 dec 2023 in Leipzig.
De bespreking van de 28. Wienerclub-Vergleichsschau in Frankenthal: men was bijzonder tevreden over het aantal ingezonden dieren, jammer dat men door plaats gebrek nog diverse dieren heeft moeten afzeggen. De tentoonstelling is verder prima verlopen met een in de buitenlucht gehouden keuring. Tevens werd de Wienerclub Rheinland-Pfalz Sektion Westpfalz en KZV P38 Friesenheim bedankt voor de organisatie.
De voorbereidingen voor de 29. Wienerclub-vergleichsschau worden uitgelegd en toegelicht.
Deze show zal worden gehouden op 20, 21en 22 oktober 2023 in Bad Westernkotten in de Schüzenhalle Schüzenstrasse 7a, 59597 Erwitte . Er worden 850 a 900 dieren verwacht. Ook is er gesproken over het enten tegen RHD 1 en 2. De fokkersavond vindt plaats in het Heimathaus Mantinghausen aan der Lippestrasse 22, 33154 Salzkotten. Het belangrijkste van de fokkersavond is dat er een gemoedelijke sfeer moet zijn en de prijsuitreiking moet er plaats vinden. Voor muziek en vermaak wordt gezorgd.
Verder nog wat algemene mededelingen wat betreft de vergleichsschau. De aanvang van de keuring is op vrijdag 20 oktober om 08.00 uur. Tonnie Oomen en Gerwin van Westerveld hebben beide een uitnodiging om er te keuren. Daarna werden de vraagprogramma’s en inschrijfformulieren uitgereikt, voor ommeldingen is het van belang de dekbewijzen mee te nemen, en de dieren moeten geënt zijn tegen RHD 1 en 2.
De 30. Wienerclubvergleichsschau is toegezegd aan België, de show wordt gehouden vlak aan de grens, ter hoogte van Sittard, op het derde weekend van oktober (onder voorbehoud van deze datum) in 2024.
Voor 2025 is nog geen kandidaat en in 2026 gaat Wutha-Farnroda-Thüringen deze organiseren.
Er komt ook een extra prijs voor de beste 8 dieren van een inzender.
Hierna werd de Blauwe Wener besproken door Peter Janisch en Gerwin v Westerveld
Hieronder een beknopte samenvatting hiervan.
Positie 1. Het gewicht is van 3,75 tot 5,25 kg. Het mooiste type is bij een gewicht van 4,8 tot 5 kg. Men moet er rekening mee houden dat een dier 5% gewicht verliest vanaf het moment dat men het van huis weg doet tot aan de keuring.
Positie 2. Type, bouw en benen. Let op de ronde achterhanden, vrij van knokkels en goed gevuld.
Los in schouders kan zelfs erfelijk zijn, de dieren moeten zich middelhoog stellen met korte krachtige benen. Let op losse huid in borst, gedeeltelijk kan men dit voorkomen door een goede stelling.
Ook komt bij sommige dieren een spijkerstaart voor, dit is een verstijving van de staart- wervels.
Positie 3. Pels. De pelsstructuur moet men vast stellen met de ogen en de handen.
Ze moeten een dichte volle pels hebben en dus rijk zijn aan onderhaar, en een lengte van 3-3½ cm voor de dekharen. De granharen mogen niet te veel boven de pels uitsteken. Als men problemen met de pels heeft dan kan men het beste een kortere pels aan een wat langere pels paren. Granharen boven de 4 cm is gewoon te lang. De rammen hebben in het algemeen minder onderhaar en een wat grovere pelsstructuur dan de voedsters.
Positie 4. Kop en oren. Men moet aan de kop kunnen zien of men met een ram of een voedster te doen heeft. De kop is krachtig ontwikkeld, breed tussen de ogen, brede neus en sterk ontwikkelde wangen en weinig hals. De oren zijn van een stevige structuur, goed afgerond en van lengte in verhouding met het lichaam, doch minstens 11 cm lang. 11 tot 12 cm is een prima lengte.
Positie 5. Dek en buikkleur. De dekkleur is krachtig middel- tot donkerblauw met een goede glans. De buikkleur is iets matter en de oogkleur is blauwgrijs, de nagels donker hoornkleurig .
Er zijn twee soorten roest. Roest kan ontstaan door de zon, urine of verharing. Bij erfelijke roest ziet men in de tussenkleur een bruine ring en op de dekkleur bruine aanslag. De licht getopte haren op de achterhand is een vorm van pigmentverlies. Let hier goed op en met deze dieren niet verder fokken. De dieren die een bruingrijze oogkleur hebben, hoewel het haast niet meer voorkomt, ook uitsluiten voor de fok.
Dieren die een erg dichte pels hebben en moeilijk verharen: let dan op welke fokpaar men dan maakt.
Positie 6. Onderkleur. Als men de grondkleur wil bepalen, kijk dan altijd op de goed door gehaarde plaatsen. Lichte grondkleur aan de wortel, tot soms wel ongeveer ½ cm, moet men uitsluiten voor de fok.
Positie 7. Tentoonstellingsconditie. Het lichaam is goed bevleesd, gespierd en zo hard mogelijk.
De pels, alsmede voetzolen en geslachtdelen, moeten schoon en vrij van klitten zijn en de nagels geknipt zijn.
Op de 29e Vergleichsschau zijn als obmann aanwezig Peter Janisch en Wilhelm Hippe.
Om 12.30 uur sloot Michael Wolf deze vergadering en wenste een ieder smakelijk eten en een goede reis naar huis met een prettige Pasen.
De terugreis is ook goed gegaan, ondanks het bijzonder slechte weer. Heel veel regen, tot bijna aan de grens. Om 13.30 uur zijn we in Rommerz gaan rijden en om +/- 18.15 uur terug in Well. Ondanks dat we in de buurt van Köln nog wat file hebben gehad.
Tekst door: Tonnie Oomen.
De Weners en Holicers op de Noordshow 2023
Een flink aantal jaren, was deze show ondergebracht in de prachtige hal in Assen.
Allereerst wil ik de organisatie een compliment geven, voor het vinden van deze prachtige hal in Hardenberg, met voldoende parkeerruimte.
Ook de aankleding zag er verzorgd uit, met meer dan voldoende ruimte voor zowel de standhouders als mede de catering maar ook de ruimte tussen de kooien was ruim voldoende.
Alleen jammer dat de indeling soms wat rommelig was, midden in een bepaalde klas moest je soms op zoek naar het volgende dier. Hopelijk zit daar volgend jaar wat meer logica in.
De ingezonden Weners, te beginnen met de voorlopig erkende kleur Haaswildkleur.
Alle ingezonden dieren waren van Heleen van der Velde, maar als ik mij niet vergis is er nu al meerdere interesse in deze mooie kleur, mogelijk komen er volgend jaar nog enkele inzenders bij.
De zes ingezonden dieren waren van een hoge gemiddelde kwaliteit, met vier maal fraai.
De uitblinker was een prachtige jonge ram, die in bijna alle onderdelen fraai kreeg van keurmeester Prins, hij was dan ook de verdiende winnaar van groep kleur weners met 97 punten.
In de kleur blauwgrijs meerdere fraaie dieren van zowel Adri Breure als Gerwin van Westerveld.
In de rammenklas was het fraaiste dier met 96 punten voor Adri Breure. Het enige dier wat in de voedsterklas was ingeschreven van Gerwin van Westerveld kreeg helaas negen punten voor haar gewicht, maar liet wel een fabelachtige kleur zien, 96 punten was dan ook meer dan terecht.
Gemiddeld was dit een fraaie klas, maar helaas waren de meeste dieren wat over hun top.
In de kleur zwart waren slechts drie dieren ingeschreven, allen van Henk den Butter. Opmerkingen waren o.a. bouw kan gevulder en let op granbeharing, de jonge voedster liet wel een fraaie fijne pels zien. In deze kleurslag kwam de keurmeester dan ook niet hoger dan drie maal 94 punten.
In de kleur blauw waren 29 dieren ingeschreven. Een oude ram, maar wel een verdienstelijk dier van Gerritjan Stegeman ging met 95 punten naar huis. De jonge rammenklas met als winnaar Lammert Blikman met 95 punten op de voet gevolgd door Tonnie Oomen met eveneens 95 punten.
De voedsterklas was gemiddeld net wat beter, met als winnaar wederom Lammert Blikman met 96.5 punten. Ook een zeer fraai dier van Herman Nijenhuis een mooie
tweede fraai met 96 punten. Verder nog fraaie dieren van Tonnie Oomen, Herman Legemaat en J. Koop in deze verdienstelijke klas.
In wit één oude ram van Chris Wijsman met 95 punten. De jonge rammenklas een aantal mooie dieren van o.a. Henk Boks en Lammert Blikman ( twee wat oudere fokkers ) maar de heren brengen nog steeds kwaliteit in de hokken, verder nog fraaie dieren van Timo van Dijken en Chris Wijsman in deze klas. Maar de onbetwiste winnaar in deze klas was Patrick Eleveld, die zowel de tweede fraai 96.5 als de winnaar van de wit Weners 97 punten in de kooien bracht! Een prachtig dier in bouw en type, maar met een iets stevigere pels had er mogelijk nog iets meer ingezeten.
In de voedster klas slechts acht inschrijvingen maar wel met enkele mooie dieren, hier wederom tweemaal fraai voor Lammert Blikman… maar de winnaar in deze klas was een mooie voedster van Timo van Dijken met een prachtige pels, vol en stevig. Maar ze had net een iets vollere kop en stevigere oren mogen hebben, maar 97 punten is een prachtig resultaat.
Tot slot een mooie klas Holicers. Een mooie oude ram van Arjan Fictorie met 95 punten was al een goed begin, maar Gerwin van Westerveld ging daar nog overheen met 96 punten.
Bij de jonge rammen veel kwaliteit, met drie maal fraai voor Arjan Fictorie. Maar de hoogste eer ging ook in deze klas naar Gerwin van Westerveld, met zowel eerste als tweede fraai met 96.5 punten. Fraaie dieren met vooral in type en bouw echte uitblinkers. Ook in de voedsterklas mooie dieren van zowel Arjan Fictorie als Herman Nijenhuis. Maar ook hier was het laatste woord voor Gerwin van Westerveld met drie maal Fraai, het winnende dier had een fraai type en dito bouw, met een mooie fijne pels en perfecte kleur, een verdiende winnaar in dit ras met 97 punten. Een punt van aandacht in met name dit ras, is wel bij enkele dieren een dubbele oor omzoming. Dit wordt niet altijd gezien door de keurmeester, maar het moet wel worden bestraft, fokkers selecteer hier op anders wordt het van kwaad tot erger.
Op de hele show was bij een aantal rassen weer veel kwaliteit te bewonderen. Maar wat betreft onze clubrassen hoop ik voor volgend jaar op wat meer inzendingen en hopelijk dat zowel de gemiddelde alsmede de topkwaliteit nog wat beter worden, zodat onze clubrassen ook weer voor de topprijzen mee kunnen doen.
Op de foto: De winnaar van de witte weners. Eigenaar: Patrick Eleveld.
Wienerclub-Vergleichsschau oktober 2022
Na twee jaar, in verband met corona, geen Vergleichsshau te hebben gehad, konden we dit keer wel afreizen naar Duitsland.
Deze keer organiseerde de Wienerclub Rheinland-Pfalz, in de plaats Frankenthal deze show.
Het was zaak om dit jaar snel in te schrijven, want bij het aantal van 750 dieren zou de inschrijving sluiten. In eerste instantie denk je het zal toch niet zo’n vaart lopen, want ook bij onze Oosterburen loopt de hobby gestaag terug. Maar achteraf hebben ze nog 200 dieren moeten weigeren.
Gelukkig was het deze keer niet zo ver rijden voor ons zo’n 470 kilometer, maar dat was maar goed ook, want met ongeveer 22 graden met zon was het behoorlijk warm. Onderweg zijn wij dan ook maar één keer gestopt om wat te eten. Want zo lang je rijd doet de airco zijn werk, maar op een parkeerplaats moet je goed je best doen om een boom te vinden voor een beetje schaduw, het is dan snel een boterham eten en weer verder.
Iedereen was rond 15.00 uur netjes op tijd, en na het in kooien van de dieren eerst een kopje koffie genomen. Daarna was het zaak om voor onze club 11 dieren uit te zoeken voor het verenigingskampioenschap. Maar zoals ieder jaar, zijn er achteraf toch weer dieren hoger of lager ingeschat dan wij verwachten. Maar met een plaats in de middenmoot, met slechts vier punten achter de winnaar mogen wij toch niet ontevreden zijn.
Daarna naar het hotel, slechts een kwartiertje rijden bij de hal vandaan. Gelijk bij het inchecken een tafel besproken om s’ avonds met elkaar te eten. Er is dan alle tijd om gezellig met elkaar te kletsen en voor te beschouwen op de keuring onder het genot van een drankje, wat later aan de bar nog wordt voortgezet.
Na een goede nachtrust moesten Tonnie en Gerwin al weer vroeg naar de hal, want ook dit jaar horen zij weer bij de keurmeesters die het voorrecht hebben om te mogen keuren. Wij mogen nog wat langer blijven liggen en gaan naar de prachtige stad Heidelberg.
Hat was wederom een prachtige dag voor een stadsbezoek. Na eerst wat door de oude stad gewandeld te hebben, werd het toch wel tijd om een cafeetje te bezoeken om daar een lekker kopje koffie met gebak te gebruiken. Gezamenlijk zijn wij toen met een cabine lift, naar het tachtig meter boven de stad gelegen Schloss Heidelberg gegaan.
Schloss Heidelberg is een van de beroemdste ruïnes van Duitsland en het symbool van de stad Heidelberg. Totdat het werd vernietigd in de negenjarige oorlog, was het de residentie van de Palts.
Nadat het zwaar werd beschadigd door de soldaten van Lodewijk de XIV in 1689, werd het kasteel in 1693 slechts gedeeltelijk hersteld. De ruïne van rood Neckartaler zandsteenrijst tachtig meter boven de vallei aan de noordkant van de Koningstuhl en domineert daar het stadsgezicht van Heidelberg.
De Ottheinrichsbau,een van de paleizen van het kasteel, is een van de belangrijkste gebouwen van de Duitse renaissance. Een mooi stukje geschiedenis. Na bij het slot nog iets gegeten te hebben en tot onze verbazing nog geen uitslagen te hebben vernomen van de keuring ( normaliter wordt het al snel door gebeld ). Maar wat achteraf wel te verklaren was, want zowel Tonnie als Gerwin waren verantwoordelijk voor hun keurgroep van vier keurmeesters, waar je als eerste keurmeester dan nog aan een flinke administratie vastzit.
Aangekomen bij de hal kregen we al snel onze puntentotalen te horen, maar helaas moesten we nog zeker anderhalf uur wachten voor we bij de dieren mochten.
De uitslagen werden met enigszins gemengde gevoelens ontvangen. Voor Tonnie betekende dat 95, 96, 96.5 punten, maar helaas een maal nb. Gerwin heeft het met zijn blauw grijzen dieren, met een maal 96 en 3x96.5 en een totaal van 385.5 punten heel goed gedaan en zat tegen de top collecties aan. Gert Kroes zat bij uitzondering deze keer niet bij de absolute top met zijn viertal. Met 95.5, 96, 96.5 en 97 punten met een totaal van 385, maar wel de beste zwarte voedster van de show. Jaap Visser was bij de witten ook niet ontevreden met 95.5, 2x96.5 en 1x 97.5 met een totaal van 386 punten. Bij de in Nederland net erkende Haas wild kleur, maakte Heleen van der Velde een mooi debuut met 2x96 en twee maal 96.5 en een totaal van 385 punten.
Al met al best mooie uitslagen.
Zaterdag hebben we grotendeels op de show doorgebracht en de nodige contacten aangehaald en een aantal van ons maakten afspraken over het uitwisselen van dieren.
Zaterdagavond was er natuurlijk weer de traditionele feestavond, met de prijsuitreiking. Maar daaraan voorafgaand werden we allemaal, meer als tweehonderd aanwezigen keurig aan tafel bediend. Het menu, wat we vooraf al op ons inschrijfformulier moesten aangegeven, voor de meeste was dat schnitzel met frites.
Aansluitend mochten we heel de avond genieten van een gezellige schlagerzanger, kortom een goed georganiseerd geheel.
Zondag na een vroeg ontbijt, konden we al vroeg uitkooien en om ongeveer halftien ging iedereen huiswaarts. Volgend jaar is deze show nog wat korter bij, in de omgeving van Lippstadt.
Het is dan ook zeker een aanrader om te overwegen om mee te gaan, misschien kunnen we de groep nog wat uitbreiden om enkele mooie dagen met elkaar te hebben.
Geschreven door: Jaap Visser
Op de foto: Sieger rammen en voedsters. In het midden van de tweede rij de zwarte Sieger voedster gefokt door Gerrit Kroes.
Foto's gemaakt door: Dirk Wortmann.